Afgetapt

Morgenochtend om 07.45 uur staan ze op de stoep. Als ik het goed begrepen heb komen ze met zxe2x80x99n tweexc3xabn. Misschien zijn ze bang dat ik van me af zal slaan of dat ik op het laatste moment alsnog de benen neem. Hoe dan ook, ik zal er aan moeten geloven. Jaren geleden heb ik mij, of liever gezegd onze tweeling, in een overmoedige bui aangemeld bij het tweelingregister en sindsdien heb ik al aan allerlei onderzoeken meegedaan. In het begin bleef het bij ellenlange vragenlijsten, een voor hem, een voor haar en dat in tweevoud. Totdat men besloot het bloed van moeders van tweelingen eens aan een nader onderzoek te onderwerpen. Zo heb ik al eens een hele dag in het VU in Amsterdam doorgebracht met een naald in mijn arm waar op gezette tijden bloed uit getapt werd. Samen met twee andere dames slopen we tussen de transfusies door naar buiten om snel een peuk te kunnen roken. Drie dames met naalden in hun arm op een bankje, gezusterlijk aan de nicotine. Het onderzoek heeft vast veel opgeleverd. Alleen al het nicotinegehalte moet schrikbarend geweest zijn.

Morgen komen ze weer om bloed, maar nu aan huis. Of ik ook nog even zo goed wil zijn om xe2x80x98s ochtends in een potje te plassen? Och, ik ben de beroerdste niet. En zou u dan ook de avond tevoren vanaf 22.00 uur niet meer willen eten of drinken alstublieft?

Tjemig wat heb ik een dorst!

Advertentie

0 gedachten over “Afgetapt

  1. bah wat eng, dat van die tweelingen bedoel ik. Ik krijg doodenge associaties bij het woord tweelingenonderzoek alleen al.
    Maar het is meer dan 60 jaar geleden, dus niet zeuren fialas!

  2. Ik dacht ook meteen aan Mengele, en Auschwitz, fialas. Daar mochten ze van ’s ochtends tien tot de andere ochtend tien eten nog drinken. Gaat het om eeneiige tweelingen?

  3. Ik ben CF gen drager (Cystische Fibrose)en enkele jaren geleden werd de hele familie (inclusief verre verwanten uit andere landen) allemaal gesommeerd om ergens te verschijnen om de totale route van het gen te traceren! En omdat onze tak niet de ziekte heeft maar alleen maar draagt vraagt men zich terdege af hoe het komt dat wij allemaal met ernstige longproblemen rondlopen zoals astma etc. Toeval of niet… Ze zijn er nog niet achter! Maar voor het nageslacht toch maar meewerken in mijn geval!

  4. Toch wel typisch dat zo veel mensen negatieve associaties hebben met tweelingonderzoek. Over de hele wereld wordt sinds de tweede wereldoorlog nog steeds heel erg veel van dat soort onderzoek gedaan, gewoon omdat het vaak meer oplevert dan onderzoek op zo maar allemaal verschillende mensen. Het gaat dan vaak wel om genetisch identieke tweelingen en dat zijn die van Marloes dan weer niet. Wel benieuwd wat ze ermee gaan doen. Hopelijk ook zoiets als een nare aandoening als CF (levensvooruitzicht ca. 40 en ook voor die tijd behoorlijk wat complicaties) de wereld ermee uithelpen – goed dat je daaraan meewerkt, Cruella!
    Hoog tijd voor een wat positiever associatie met tweeling- en ander genetisch onderzoek. Wel een communicatieadviesje voor de onderzoekers: wat beter communiceren waar het voor is, a.u.b.

  5. Het eerste onderzoek waar ik aan meedeed was om te bepalen hoe de hormoonhuishouding van tweelingmoeders er uit ziet en in hoeverre die dan ook verantwoordlijk is voor het krijgen van een tweeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s