Leegstand en verval

Ik heb niets met politiek, nooit gehad ook. Ik maak onderdeel uit van de bevolkingsgroep die er gewoonweg geen vertrouwen in heeft. Dat dit wantrouwen niet ongegrond is wordt ook in mijn dorp weer bevestigd

Neem de vergrijzing waar constant over geroepen wordt. Vier ochtenden in de week sta ik samen met een enorme horde scholieren op het station te wachten op een veel te kleine trein waar de hele bups blijkbaar toch telkens weer in past. Er komt een beetje duw en ellebogenwerk aan te pas, maar het lukt. Jong volk in overvloed, want dat is maar een klein gedeelte van onze schoolgaande jeugd. De rest begeeft zich op dat moment namelijk naar de plaatselijke school waar deze zomer in allerijl 10 noodlokalen bijgeplaatst zijn. Er valt voor die doelgroep niet veel te beleven in het dorp. De plaatselijke disco (heet dat nog zo?) is maar beperkt geopend en alleen toegankelijk voor 16 jaar en ouder. Er zijn wel meer dan genoeg lunchrooms  maar die worden voornamelijk bezet door de rollator generatie en zijn om 18.00 uur gesloten. Ik begrijp best dat onze jeugd hun vertier dus elders gaan zoeken.

De middenstad doet vreselijk haar best om deze doelgroep nog iets te bieden en bedacht iets leuks voor de maand december. Een carrousel voor de kleintjes, een paar kerstmarktkraampjes, een oliebollenkraam, kerstmuziek, voor elke winkel versierde kerstbomen en nog meer van dat soort ideeën die het hart van ons dorp aantrekkelijk zou moeten maken voor het winkelende publiek. Alleen…de verantwoordelijke wethouder blijkt niet mee te willen werken, sterker nog, hij wijst het hele plan af. Daarvoor in de plaats staat er nu een auto op een podium aan het begin van het voetgangersdomein. Leuke actie van de winkeliersvereniging, koop en win een auto, volgens de wethouder al eerder aangevraagd, maar nul komma nul waarde als het op sfeer aankomt. Kleintjes vinden auto’s misschien wel leuk, maar liever zien ze zo’n ding op een draaimolen. De jeugd hangt liever rond bij een oliebollen of glühweinkraam dan bij een auto waar ze te jong voor zijn om in te mogen rijden.

Zouden we van een gemeente niet een pro-actievere houding  mogen verwachten als het gaat over de aankleding  en het aantrekkelijk maken van het winkelgebied voor onze jeugd? Is vooruit denken niet het beste regeren?  Het tegenovergestelde lijkt namelijk het geval. De manier waarop men nu te werk gaat jaagt men onze jeugd alleen sneller het dorp uit en daarmee bezegel je ook ons lot voor de toekomst.

Leegstand en verval.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s