Begraven 2.0

Er zijn gebeurtenissen die me zo intens aangrijpen dat  ik er niet van slapen kan. Steeds weer rollen zinnen door mijn hoofd, blijven dezelfde rituelen zich herhalen. Het maakt niet uit van welke kant ik ze bekijk, elke keer kom ik tot dezelfde conclusie. Past niet!

Het begon met een zin op twitter: Zometeen de uitvaart van moeder van @vincente. Te volgen via Ustream.

Heel even dacht ik dat ik het niet goed gelezen had. Een uitvaart livestreamen? Waarom zou je zoiets doen? Een begrafenis,crematie moet die niet gaan om de overledene? Is het niet belangrijker dat je haar dat laatste moment alle aandacht geeft? Geeft het pas om tijdens zoxe2x80x99n dienst bezig te zijn met de buitenwereld, of ze je beeld en geluid wel goed ontvangen? Twitteren en fotoxe2x80x99s versturen tijdens een begrafenis, hoe ongelooflijk grof.

Als je argument is dat er mensen in het buitenland zijn die dit afscheid graag zouden willen volgen dan heb je de optie om een derde partij de dienst te laten opnemen en alleen aan hen die het aangaat laat weten waar de dienst te bekijken zal zijn,versleuteld achter een password. Natuurlijk hoef je als buitenstaander niet te kijken maar nu werd het bericht via ReTweets alleen maar verder verspreid.

Wat draagt het feit dat 490 grotendeels onbekenden die stream hebben gevolgd bij? Mensen die je moeder nooit gekend hebben,niet eens weten hoe ze leefde, wat ze deed,vergapen zich aan iets waar ze part noch deel aan zouden moeten hebben.

Ik weiger me aan te sluiten bij de grote massa die onder het mom van xe2x80x9crespectxe2x80x9d voor de mening van een ander stilzwijgend toeziet hoe onze normen steeds verder vervlakken. Waar ligt de grens? Krijgen we in de toekomst ook livestreams van een abortus of gaan we kijken hoe oom Albert zijn laatste adem uitblaast tijdens euthanasie 2.0?

Alles moet kunnen, of toch niet?

Advertentie

14 gedachten over “Begraven 2.0

 1. ik vond het al niet nodig dat michael jackson’s uitvaart, of wat daar voor door moest gaan, wereldwijd werd uitgezonden. of die van hazes hier, for that matter. voor mij hoeven dat soort dingen niet zo.. maar wat toaske al zegt, je hebt overal mensen voor..

 2. Ik zou het nooit doen, maar ik denk dat Vincente een reden zal hebben en wie ben ik om daar over te oordelen. Ik kan me wel voorstellen dat je sommige dingen die je overkomen ‘wereldkundig’ wilt maken. Buiten dat om: waarom ook niet, het is alleen de vraag waar dan de grens komt te liggen en dat is ook voor ieder om zelf te bepalen. Goeie vraag overigens!

 3. Houd me ten goede: het zou mijn keus niet zijn maar wie ben ik (en dus ook: wie ben jij) om te bepalen hoe iemand’s begrafenis eruit moet zien, wat wel en wat niet kan.
  Ik vind het een mooi iets dat je tegenwoordig je uitvaart zo kan regelen als jij het graag wil, dat er zoveel mogelijkheden zijn.

  Zo kan iedereen voor hetgeen kiezen waar hij het beste gevoel aan over houdt. Voor Vincente (’s familie) was het schijnbaar dit, voor jou iets anders. Alletwee goed.

  Korter gezegd: wij hebben er geen r**t mee te maken hoe die familie een begrafenis wil regelen.

  Of dat betekent dat alles moet kunnen? (alhoewel ik de link begrafenis / abortus niet helemaal kan leggen)Nee, ik denk niet dat alles moet kunnen maar zolang je niet erop uit bent mensen te kwetsen kan er wel veel. Dit dus ook.

 4. Het is elke keer een grens die je verlegd. Het was anderhalf jaar geleden not done dat je echte privxc3xa9foto’s op je Hyve zette omdat iedereen die kon zien. Nu zet iedereen zijn hele heijen en deijen er op.

  Eigenlijk is het raar inderdaad dat Vincent gewoon de hele aardkloot live op de hoogte stelde van de begrafenis van zijn moeder. Maar ja: over drie jaar is het volstrekt normaal.

 5. @ Madd, ik bepaal niet hoe iemands begrafenis er uit moet zien, ik zet wel vraagtekens bij hoe ver sommigen gaan en dat is mijn goed recht. In mijn beleving (en noem mij dan maar gewoon ouderwets) is er geen ruimte voor foto’s of twitter tijdens een uitvaart.

  @Rutger, dat hoop ik dus echt niet.

 6. Een begrafenis via Twitter livestreamen (eerste keer dat ik dit woord gebruik) is een teken aan de wand. Ik ga maar op Geert stemmen. Misschien dat die er wat aan doet. 😉

 7. Wat een gezever over wat iemand anders doet. Duidelijk overgangsverschijnselen om je druk te maken over dit soort dingen! Doe wat nuttigs, ga breien voor mensen in Roemenixc3xab op zo!

 8. Of ‘alles moet kunnen’ weet ik niet maar ik denk wel dat het mooi is aan deze vooruitstrevende tijd dat er mogelijkheden ontstaan en geboden worden om zaken naar eigen wens in te vullen. En of ik dat nou ‘goed’ of ‘slecht’ vind is niet echt relevant denk ik. Ieder mens heeft zo zijn eigen oordeel over zaken en die zijn per definitie nooit gelijk. Het is onmogelijk te bepalen wat voor een ander de norm zou moeten zijn. Ik denk dat je, zolang je niemand kwetst, de vrijheid ook moet hebben om je eigen wensen op zaken los te laten.

  Wat ik wel ‘veroordeel’ is het feit dat mensen hier (en dat zie je op meer weblog waar iets kritisch benoemd wordt) anoniem gaan reageren. Ze hebben wel het lef ongenuanceerd hun gramschap te spuien maar zijn te laf om dat met naam te doen… hoe kleinzielig is dat dan?

  Gelukkig heb jij het lef wel Marloes om te schrijven wat jij vindt, goedkeurt en afkeurt en daarvoor zeg ik oprecht : “Chapeau!”

  Liefs Melody

 9. Inderdaad.. Toen ik een rouwkaartje van mijn overleden buurvrouw kreeg heb ik er al voor gekozen om er niet naar toe te gaan omdat ik vond dat ik er niet bijpaste.. Ik was immers geen familie maar alleen maar de buurvrouw. Ik heb dus alleen maar een condoleance-kaartje bij de buurman in de bus gedaan om op die manier mijn respect te tonen..

 10. @Melody, ik reageer ook niet op anonieme ‘gasten’ Meestal komen dat soort figuren per ongeluk op je blog terecht en lijken het leuk te vinden om even ongenuanceerd uit te halen. Gewoon negeren.

  @Geschuldige als je geen contact hebt met je buren lijkt me dat verstandig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s