Lastpost

Op het moment dat ik het las dacht ik in eerste instantie aan een grap. Wie stuurt een driejarig kind nou op zomerkamp? Maar het bestaat echt. Lees en huiver.

Het is alweer een tijdje geleden dat mijn kinderen die leeftijd hadden maar ik hoef niet diep te graven om de beelden weer boven water te krijgen. Lieve kleine ukkies, bij vlagen ondeugend soms boos maar altijd heel aanhankelijk. Roepen als ze xe2x80x99s nachts wakker werden om welke reden dan ook en pas weer wilden gaan liggen na een troostend woord, een knuffel of een beetje drinken. Een ochtend in de week naar de peuterspeelzaal was al genoeg om ze doodmoe te krijgen. En dan drie dagen op kamp?

Goed voor kinderen die zich niet los kunnen maken, las ik vandaag. Losmaken? Op driejarige leeftijd? Waar hebben we het in godsnaam over?

Elke nieuwe stap is een beetje loslaten, te beginnen met de kleuterschool, maar zelfs dan nog gefaseerd. Rustig opbouwen en als ze het eerste jaar nog een beetje moeite hebben dan begin je met halve dagen. Bij elke stap laat je de teugels een beetje vieren, hoe pijnlijk het soms ook is. Kleintjes van drie hebben nog geen eigen mening (wel een eigen wil) maar vertrouwen volledig op jouw (als ouder) dat je het beste met ze voor hebt en dat je er altijd voor ze bent.

Welke ouders sturen een driejarig kind op kamp? Zijn dit ouders die van gekkigheid niet meer weten wat ze met hun geld moeten doen, is het een trend die gevolgd moet worden in het kader van het nieuwe opvoeden, of zijn we zo ver afgezakt dat we ukjes van drie gaan zien als een lastenpost die je uitbesteed om lastenverlichting te krijgen?

Advertentie

11 gedachten over “Lastpost

 1. Zo te lezen kiezen bepaalde ouders daar zelf voor. Dan is zo’n organisatie natuurlijk niet te beroerd in dat commercixc3xable gat te duiken. Ik vind het veel te ver gaan. Mijn kids zijn inmiddels al ver over die datum maar ik weet zeker: dit zou ik nooit hebben gedaan. Idioterie, dat is het.

 2. ik heb er ooit voor gekozen om ofwel kinderen helemaal zelf op te voeden of kinderloos te blijven. Het werd dat laatste en daar heb ik ook geen spijt van, maar als ik nu 30 was zou ik wellicht andere keuzes (moeten) maken. De huidige sociale wet- en regelgeving ‘verplicht’ vrouwen bijna om hun baan te behouden en dat betekent nu eenmaal dat de lange en vele vakanties van de kinderen niet helemaal synchroon lopen met die van volwassenen met een baan. Dus ik ben er een beetje behoudend over, maar begrijp je reactie. Ik heb er ook moeite mee, maar ook veel vrouwen gezien, die wel in de problemen kwamen

 3. het verbaast me, helaas, weinig. in een wereld waar kinderen overal en nergens gedumpt worden zodat de ouders maar kunnen werken, zogenaamd om hun kinderen een beter leven te geven.. (dat klinkt mss wel wat erg kort door de bocht, maar pech ; )
  Kleuter gaat nog steeds geen hele dagen (af en toe wel, maar nog geen hele weken) naar schooltje en degene die er het meeste commentaar op heeft is mijn schoonzus die haar kids zelfs in vakantie en op vrije dagen dumpt om zelf te gaan shoppen. het geld uitgeven wat ze verdiend heeft en wat duidelijk Niet voor de kids is ook nog ’s in haar geval.

  ben blij dat ik niet de enige ben die dit echt te zot voor woorden vind. ook.

 4. @Inge, hier in de straat woont ook zo’n stel, hij is huisman, zij werkt (niets mis mee) 3 kinderen en twee gaan voltijds naar de buitenschoolse opvang. Ik begrijp daar echt helemaal niets van.
  @Margriet, niemand word gedwongen tot dit soort krankzinnige maatregelen. Je kunt er ook voor kiezen om onbetaald verlof te nemen. In deze tijd denk ik dat menig baas dat zelfs zou toejuichen. Als we allemaal gewoon eens met wat minder tevreden zouden zijn, kwamen we ook al een heel eind.

 5. Als laatste lees ik hier:met wat minder tevreden zijn! En daar zit hem de kneep,denk ik.
  Ik heb 25 jaar geleden,met een bijstanduitkering,10 jaar lang, ZOOOO genoten van mijn kinderen,dat zou ik zo weer doen.
  Toen ze naar de basis-school gingen ,ben ik weer aan de slag gegaan.

 6. BIZAR. Ik ben single moeder van 3 kids;1 van bijna 5 en een 2ling van bijna 2 jaar. NOOIT zou ik ze met 3 op kamp sturen. Ik geniet van mijn kids en mis ze nu ze het weekend bij hun papa zijn 😦

  en over een week gaan ze voor een week;schoolvakantie.

  Ik ga weer werken als de 2ling naar school gaat.tot die tijd 1000% genieten 🙂

 7. mijn zus (60) is de vaste oppas van een gezin bij haar aan de overkant.
  ze hebben drie,kinderen.8, 11,14
  pa en ma hebben allebei een goede baan als jurist.
  de kinderen zitten altijd bij mijn zus, regelmatig gaan pa en ma er een weekendje tussenuit om bij te komen van hun drukke bestaan, de kinderen zijn dan bij mijn zus.
  laatst moesten mijn zus en zwager voor de bruiloft van hun zoon naar de ardennen, ze hebben toen “op afstand” opgepast omdat de kinderen weer alleen waren.
  ik kan me daar zo over opwinden.
  neem dan geen kinderen!!
  nu hebben ze ook nog een hond genomen, drie keer raden wie daar mee mag lopen… juist, mijn zus.
  (die volgens mij ook niet helemaal lekker is)

 8. De tweeling is nu 3 en ik moet er niet aan denken !!
  Zij hebben misschien geen heimwee (volgens het artikel), maar ik wel !!
  Overigens kan ik me wel heel boos maken als werkende ouders en sich bekritiseerd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s