Pulcinella & zo

Zaterdagavond ging PULCINELLA&ZO in Schouwburg Arnhem in premixc3xa8re. Gedanst door Introdans Ensemble voor de Jeugd, een naam die de lading niet dekt, want deze voorstelling betoverde jong en oud.

Pulcinella van choreograaf Nils Christe werd al eerder door Introdans op de planken gebracht, maar heeft nog steeds niets ingeboet. Stel je een middeleeuws Italiaans dorpsplein voor, waar de was tussen de huizen hangt en waar de jonge vrouwen vanuit de ramen de zich uitslovende jonge mannen gadeslaan. De ondeugende Pulcinella, een figuur uit de commedia dell’arte en stamvader van Jan Klaassen, maakt de straten van Napels onveilig met zijn kattekwaad. Dit keer ontkomt hij niet aan zijn straf, maar uiteindelijk loopt alles toch weer goed af.

In Pulcinella zijn bijzondere gasten op het toneel te zien. Oud-dansers van Introdans zoals Adriaan Luteijn, Mitzy Pfeil, Henriette Rietman en Vincent Wolf, maar ook een groep kinderen.

Na de pauze worden we getrakteerd op Pas de Danse van choreograaf Mats Ek. Joan Sol Madrid Riola danst in het eerste gedeelte op de ietwat vreemde muziek van Folk Music in Sweden. De komische bewegingen geven zijn trieste personage een extra dimensie. Als de rest van de dansers verschijnen en de muziek omslaat kun je als kijker nog maar moeilijk stil blijven zitten.

Als laatste is Jirxc3xad Kylixc3¡nxe2x80x99s Un Ballo aan de beurt. Het duurt even voor de technici alle kaarsen van het enorme decorstuk hebben aangestoken, maar daarna kun je als toeschouwer alleen nog maar intens genieten. De kostuums, de belichting (vooral de grote hoeveelheid kaarsen maken de sfeer speciaal),de prachtige muziek van Ravel en de intense, weergaloos mooie manier waarop de dansers hun werk doen maken van dit stuk een adembenemend schouwspel. Als dank krijgen ze dan ook een welverdiende staande ovatie.
Mocht PULCINELLA & ZO in een theater bij je in de buurt te zien zijn, gaan dan raad ik je aan om te gaan kijken. Ik weet zeker dat je er geen spijt van krijgt.

Speellijst: Introdans Foto: Yvonne van de Ven .

Advertentie

3 gedachten over “Pulcinella & zo

  1. Na vanochtend een lovende recensie in De Gelderlander en nu hier jouw stukje en het filmpje en het gegeven, dat wij liefhebbers van Introdans zijn, heb ik kaarten besteld. In Nijmegen, want Arnhem kan alleen betaald worden dmv creditcard en dat weiger ik nog steeds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s