Afvaltax

De kranten staan er vol mee, het journaal besteed er aandacht aan, tijd dat ik mij ook maar eens in de afvaltax ga verdiepen. Tenslotte zijn wij consumenten straks weer de pineut nietwaar? Niet dat wij die abnormale verpakkingen, zoals de flinterdunne velletjes tussen het vlees, of die grote zakken gevuld met minizakjes, bedacht hebben, dat waren de producenten. Wij slikken alleen alles voor zoete koek. Als ezels kopen we lukraak wat ons voor onze neuzen gehangen wordt. Om die gigantische berg met afval nog een beetje te bekostigen komt onze overheid met de afvaltax. De opbrengst zal niet worden ingezet om die berg af te laten nemen, hij wordt doodleuk aan onze schatkist toegevoegd. Lang leve de domme consument.

Mag ik dan toch een klein vraagtekentje zetten bij het geheel. Betalen wij niet al sinds jaar en dag aan onze gemeente een afvalstoffenheffing? In mijn geval zelfs 162,96 euro per jaar?
Dubbelop dus? Of ben ik nu weer te simplistisch bezig?

Advertentie

11 gedachten over “Afvaltax

 1. Nee, niet simplistisch. Het is wel zo’n typisch geval van: wat doe je er aan want je staat tegenover pure macht. Ik bedacht me vandaag dat ik niet meer naar AH gaan vanwege die 1% verpakkingsbelasting. Maar als de andere Supermarkten het nu ook gaan doen? Misschien maar meer op de markt kopen?
  In elk geval maar goed kijken welke (kosjere) partij hier ook tegen is.

  Goed dat je hier aandacht aan besteedt.

 2. Nee hoor, maar de werkelijkheid is nog cynischer. Want wat er in feite gebeurt is dat producenten van verpakkingsmateriaal deze hen opgelegde belasting, waarvan de bedoeling is om het milieu-onvriendelijk verpakkingsmateriaal terug te dringen, doodleuk opnemen in hun kostprijs. en dan is er weinig fantasie voor nodig om te bedenken dat de consument, die eenling aan het eind van de keten, het gelag betaalt en verder dus niemand last heeft van deze overheidsmaatregel. Makkelijk zat dus! En natuurlijk is die afvalstoffenheffing voor een deel een doublure, maar daar wordt in de argumentatie wel weer een andere mouw aan gepast….En zo sukkelen we met zijn allen doodleuk verder.

 3. Ik zie dit echt als een item om de staatskas te spekken en dat vind ik jammer van het kabinet… dat was niet nodig geweest.

  En waar blijft MIJN keus? Ik kan moeilijk de sla uit de zak halen en in mijn kom doen en op die manier de tax omzeilen, ik MOET die plastic zak erbij nemen.

 4. @Chantal, vroeger deed men die sla ook niet in een zak, netzomin als een komkommer in een plastic condoom geperst werd. Je waste de groente gewoon grondig voor gebruik.Op de markt (zoals Plato aangeeft) heb je daar gelukkig ook nog geen last van

 5. Dan ga ik maar naar de boer op de hoek en neem ik mijn eigen verzameling met zakken wel mee om er wat groente en fruit in te doen.

 6. @ de P. wat heerlijk om uw onbevooroordeelde font weer eens te zien..:) Rechts stemmen heeft de laatste keer niets opgeleverd, dat laat ik voortaan wel uit mijn hoofd.

 7. Uiteindelijk is het toch een kwestie van zelf keuzes maken. Als iedereen naar de markt gaat (of boer, of ekowinkel), of als iedereen de spulletjes in de winkel uitpakt en de verpakking bij de kassa achterlaat (lijkt me wel een leuke actie), dan kan er wat veranderen. Over die belastingcenten kan ik me niet druk maken, want dat is niet het echte probleem.

 8. Vandaag naar AH gekocht en heel bewust allerlei verpakkingen vermeden. Tomaten bijvoorbeeld los gekocht. Maar het blijft behelpen omdat niet alles los verkrijgbaar is /kan zijn.

  Ik heb wel het gevoel dat ik er nu bewust mee bezig ben en dat is wel eens anders geweest. Voelt eigenlijk wel goed.

 9. Nadeel is dat het maar 1% is. Daar ga ik de koek niet voor uit de platic zak uit de plastic bus overhevelen in een zelfmeegenomen koekblik. 🙂

  Overigens maakt onze vuilcentrale winst op de electriciteit en warmte die ze opwekken uit mijn vuil. Die winst gaat nu naar de gemeentes (aandeelhouders). Ik wil daar ook wat van in de vorm van een lager heffing (al betalen we hier maar 94 euro/jr).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s