Bezinning

Zoxe2x80x99n typische slaperige zondagochtend, stilte in de straat, menig gezin nog op vakantie. Tijdens het eerste rondje van de dag is de oude hond nog enigszins enthousiast, tot we in het park aankomen. Elke sprietje is snuffelbaar, elk blaadje te bekijken. Een moment van bezinning. Geen zuchtje wind, het water van de sloot weerspiegelt rimpelloos de pracht van het groene voorjaar. Een eenzame witte zwaan staat aan de rand en plukt zijn veren. Maagdelijk wit steekt fel af tegen strakblauwe lucht. Voorbij de bocht laat de nijlgans zijn waarschuwingen horen aan zijn kroost. Hond in aantocht, ook al lopen wij honderden meters bij hen vandaan. Mijn aandacht verplaatst zich naar de vogels. Een fluitconcert waar je alleen maar in stilte van kunt genieten. Merels mezen, een roodborstje, vinkjes. Door elkaar en toch een eenheid. De jongen op de luidruchtige scooter verbreekt de idylle. In een klap is alleen het geronk van een motor nog te horen. Hij raast als een bezetene aan mij voorbij, zijn uitlaat spuwt een stinkende zwarte rook in mijn richting. Zelfs de hond kijkt even op. Zo snel als hij er aankwam zo snel is hij ook weer verdwenen. Doodse stilte om mij heen en dan, als de natuur van de schrik bekomen is, hervat een merel zijn concert, al snel gevolgd door een tweede, een derde.

Nog voor ik het park verlaat zingt het hele vogelvolk weer in koor alsof er niets gebeurd is. Zalige zondagmorgen, rustige zondagmorgen. Carpe diem

Advertentie

4 gedachten over “Bezinning

  1. Krijg er helemaal beeld bij… mooi, zo’n zondagochtend. Ik pleit overigens voor daadwerkelijke stilte tijdens 2 min. stilte! Ongelooflijk dat ouders hun kinderen niet eens even binnen kunnen houden en buren niet even kunnen ophouden met zagen…

  2. Ik was precies 2 voor 8 thuis gisteravond, ging op het balkon zitten, en dacht vooral aan mijn opa die in 1944 omkwam in de Indische Oceaan. Het was stil om me heen, hartje stad, dat deed me goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s