Afscheid

Ze heeft heel lang deel uitgemaakt van onze familie. Haar zoon en mijn oudste zus bracht ons bij elkaar. Ze kwam op kraamvisite toen onze oudste geboren werd, ze was aanwezig toen mijn vader stierf en tijdens de begrafenis van mijn moeder hield ze aan het graf mijn hand vast. Tegen die tijd had de aftakeling al ingezet. Een van de laatste keren dat ik haar gesproken heb leek ze redelijk helder, ook al bleek later dat ze mij voor mijn moeder had aangezien, een vergissing die gemakkelijk gemaakt kan worden.

Maandenlang zagen haar kinderen haar verder achteruit gaan. Rede maakte plaats voor totale onzin, begrip maakte plaats voor verwarring. Als Alzheimers je leven overneemt dan is de dood barmhartig. Vanochtend vroeg is ze rustig ingeslapen. Dag lieve, lieve Hannie, doe mama de groeten als je boven komt, je herkent haar vast wel, ze lijkt tenslotte op mij.

Advertentie

7 gedachten over “Afscheid

  1. Het zit er hier ook aan te komen. Ooit, wanneer? Mijn schoonmoeder is in twee jaar tijd dement geworden. Ze heeft weinig bij te zetten. Vorige week was het zelfs spannend omdat ze een blaasontsteking had. Het zijn mensen van de dag geworden. Of ik haar naderende dood als barmhartig kan zien dat weet ik echter niet. Zelf is ze ‘lief’ dement, ze is niet opstandig, rustig, vriendelijk. We hebben niet het idee dat ze nu nog lijdt. Dat was anders in de fase dat ze wist dat er iets aan de hand was. Ik denk wel dat haar dood barmhartig zal zijn voor de mensen die van haar houden en die veel voor haar zorgen. Juist omdat dat zorgen op een gegeven moment je op gaat breken. Of is het heel stom om dit zo op te schrijven. Want heus, er wordt van haar gehouden!

  2. @Toaske , in haar geval is de dood barmhartig. Ze had haar heup gebroken en kon niet meer geopereerd worden omdat haar hart te zwak was. Dat noem ik afzien

  3. soms is het inderdaad fijn als er aan zulk lijden een eind komt. ook (of vooral ?) voor de mensen om haar heen. toch wens ik je sterkte. want missen doet pijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s