Sentimenteel

Kleine dingen, een woord, een gebaar of en opmerking die langs een neus gegeven wordt, kunnen mij laten huilen. Het is niet alleen de tijd van het jaar, dat zou te gemakkelijk zijn, veel te druk, veel te chaotisch en onverwerkt verdriet maakt ook een deel uit van het probleem.

Vol sentiment denk ik terug aan Kerstmis bij mijn moeder thuis, de rijk versierde huiskamer, de grote boom met oude ornamenten, de geur van het eten en de mooie schaaltjes met al die lekkere dingen die  nu eenmaal bij Kerstmis horen. Broers, zussen en wat er verder nog aan familie kwam binnenwaaien. Kerstmis in ons huis ziet er heel anders uit. De boom is er, hier en daar een kaars en op tafel een Kerstster in de, elk jaar terugkerende, rode pot. Alle kaarten die tot nu toe binnengekomen zijn hebben een plekje gevonden op de kamerdeur en er staat een klein schaaltje met chocolade klokjes op de kast. Mea culpa, ik heb het laten gebeuren. Het begon met het afschaffen van de cadeaus. xe2x80x9cWe hebben al alles, ik weet niet wat ik je geven moet, de kinderen willen toch liever geld.xe2x80x9d Toen volgden de versieringen, xe2x80x9cHet staat hier al zo vol, het kost allemaal zo veel en dan voor die paar dagenxe2x80xa6xe2x80x9d

Mijn kerstmis, de Kerstmis die ik graag zou willen hebben, is ondergesneeuwd door gezond verstand. Uitgekleed, emotieloos en koud. Geen onverwachte verrassingen, geen kleine attenties die zo bijdragen aan dat ultieme Kerstgevoel, de vreugde van het moment.

Ik wens u Fijne Feestdagen, vol warmte en gezelligheid!

Advertentie

19 gedachten over “Sentimenteel

 1. Die klene attenties, die later grotere kado’s werden, zijn er in de loop van de jaren ook maar ingeslopen. Vroeger, in de vijftiger jaren, was dat zeker niet zo. Een kado hoorde bij Sinterklaas.

 2. Dit klinkt eigenlijk wel heel triest, Marloes. Ik kan me voorstellen, dat je een beetje sentimenteel wordt als je terugdenkt aan hoe Kerstmis vroeger thuis was. Kun je niet voorzichtig proberen weer iets van die sfeer in huis te halen?

 3. Weer op zoek naar de verloren tijd Loesje? Zorg wel dat je xe2x80x98Le temps retrouvxc3xa9xe2x80x99 niet postuum verschijnt. Blijf net als toen weer eens ‘eeuwig’ tot over je oren verliefd.

 4. Mijn kerstmis, de Kerstmis die ik graag zou willen hebben, is ondergesneeuwd door gezond verstand. Uitgekleed, emotieloos en koud. Geen onverwachte verrassingen, geen kleine attenties die zo bijdragen aan dat ultieme Kerstgevoel, de vreugde van het moment.

  Hiermoest ik om huilen

 5. Meen me te herinneren dat ik hier een tijdje geleden ook las dat jullie het vieren van verjaardagen ook afgeschaft hadden. Of zoiets? Oh, dat vind ik jammer hoor. Ik herinner me nog dat ik 10 jaar geleden verzuchtte tegen mijn vriend, weer eerste kerstdag dit en tweede kerstdag dat, het is altijd hetzelfde. Nu ben ik blij dat we die dagen (nog) kunnen vieren met de mensen die ons lief zijn. En mijn oma zei altijd: je moet vieren wat er te vieren valt, iedere dag opnieuw.

  Marloes, voor jou en de jouwen heel fijne feestdagen en werkelijk alle goeds voor 2008!

 6. Mooi stuk Marloes. Ene kerst zit in jezelf en niet in de versieringen. Maar dat van vroeger kan je best missen want dat zag je met andere ogen.

  Fijne Kerstdagen

 7. Meis. Je raakt me alweer zo diep. Lieverd het is nooit te laat om te gaan luisteren naar datgene wat er naast je verstand zit – je gevoel… je hebt er meer dan voldoende van.

  Ik wens je hele mooie feestdagen Marloes. Warme, emotievolle, heerlijke feestdagen.

  Veel liefs van Jacq

 8. Gek, ik word een beetje treurig als ik dit lees! Koud, emotieloos?! Waar is de warmte dan voor elkaar? Het genieten van wat je hebt? Ik mis mijn Grootste schat, maar we zijn deze dagen bij elkaar en de warmte daarvan maakt veel goed!Ondanks ons gemis is hij er wel degelijk bij en doen we precies zoals we het altijd deden , ieder jaar.En de liefde voor elkaar geeft steun en kracht om deze dagen door te komen.
  Lieve Marloes, ik wens jou en je gezin warme dagen toe!
  Kerstknuf!

 9. Ik ben eerste kerstdag bij vrienden te eten, voor de rest ben ik alleen. Ik heb me dus ook wel eens afgevraagd waarom ik dat kerstboompje en de lichtjes en andere versierselen nog te voorschijn zou halen, het is nogal wat werk (vooral het opruimen in januari). Toch hangt en staat alles er dit jaar weer: for sentimental reasons zal ik maar zeggen.

 10. Het is al lang geleden dat ik hier voor het laatst was. En nu ik hier weer lees zie ik een niet vrolijke Marloes. Hoofd omhoog Marloes, de maandag voor de kerst is nog niet om . Haal voor je zelf iets vrolijks in huis, kijk ernaar en denk aan al diegenen die je hier toch prettige feestdagen wensen. Ook ik voeg hier mijn beste wensen aantoe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s