Kindertotenlieder

Kindertot2Op het moment dat de eerste tonen van Kindertotenlieder IV in mijn oren klinken, gaan de sluisdeuren open en stromen de warme tranen als kleine riviertjes over mijn gezicht. In mijn hoofd zie ik gezichten en hoor ik weer verhalen die mij al sinds jaar en dag achtervolgen. Jonge mensen, oud voordat ze volwassen zijn, die denken geen enkele weg meer te kunnen gaan en de uitweg kiezen. De jongen op de rails, headphone stevig op zijn oren,wachtend op de aanstormende trein, de jonge vrouw op de spoorwegovergang, fiets netjes op slot bij de slagboom. De twee jongens die kiezen voor het touw. Ouders die verslagen, radeloos achterblijven. Ik kende ze geen van allen, maar ik voel hun verscheurende verdriet.

Misschien is dit een manier om ze eindelijk te laten rusten.

Kindertotenlieder: IV. Oft Denk’ Ich, Sie Sind Nur Ausgegangen

Oft denk’ ich, sie sind nur ausgegangen!

Bald werden sie wieder nach Hause gelangen!

Der Tag ist schxc3xb6n!

O, sei nicht bang!

Sie machen nur einen weiten Gang!

Jawohl, sie sind nur ausgegangen

und werden jetzt nach Hause gelangen!

O, sei nicht bang!

Der Tag ist schxc3xb6n!

Sie machen nur den Gang zu jenen Hxc3xb6h’n!

Sie sind uns nur vorausgegangen

und werden nicht wieder nach Haus verlangen!

Wir holen sie ein

auf jenen Hxc3xb6h’n!

Im Sonnenschein !

Der Tag ist schxc3xb6n

auf jenen Hxc3xb6h’n!

De Kindertotenlieder is een gedichtencyclus van Friedrich Rxc3xbcckert, en zijn vooral bekend gebleven als orkestliederen van Gustav Mahler.

Met dank aan mijn speciale Limburgse vriend, die precies schijnt te weten wat ik nodig heb

Advertentie

8 gedachten over “Kindertotenlieder

  1. Toen ik dat voor het eerst hoorde was ik druk met een geliefde in de weer, in Durgerdam. Het regende dat het goot, en door het open raam kwamen van ergens de Kindertotenlieder naar binnen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s