Nachtgedachte

Gisteravond, terwijl de lucht in huis nog zwaar op mijn schouders hing, keek ik met een ongekende gulzigheid naar Joexe2x80x99s Palace. Ik werd meegezogen in het verhaal, de personages ontroerden me. Op het einde, als de oude man het geheim van zijn rijkdom ontdekt, worden de scxc3xa8nes gruwelijk, mensonterend. Met afgrijzen bekijk ik de beelden van naakte mannen die over het asfalt kruipen terwijl hun vrouwen hoog boven in de bomen op commando vogels nadoen. Hun angst voelbaar, de vernedering pijnlijk .

Midden in de nacht werd ik wakker. Beelden en verhalen uit mijn jeugd tolden door mijn hoofd. De Holocaust, het begin en het einde. Opgegroeid met de verhalen, een met de geschiedenis. Tenslotte was de oorlog nog maar net ten einde toen ik geboren werd. Mijn generatie heeft nog genoeg bagage van de vorige meegekregen, mijn kinderen zijn al veel minder belast. Terwijl ik probeer de beelden te verjagen schieten de mooiste zinnen door mijn hoofd. De nacht slaat ze voor altijd op in de schaduw van het donker. Ongrijpbaar, niet voor daglicht bestemd.

NB, mocht u de kans krijgen om deze of andere films van Britse scenarioschrijver Stephen Poliakoff te bekijken dan moet u dat echt doen.

Advertentie

5 gedachten over “Nachtgedachte

  1. Na een van mijn dochters ben je nu binnen enkele uren de tweede die deze film met een warm pleidooi onder mijn aandacht brengt. Dat kan dus geen toeval meer zijn, want kwaliteit verloochent zich nooit.

  2. @Rob, a.s zaterdag is er een Poliakoff thema avond op BBC2 vanaf 20.30 uur. Mis het niet

    @Greetje ik ben altijd bang dat ‘men’dit soort zinnen te oubollig, te overdreven vindt.Ik ben er dol op. Dank je wel voor het compliment dus.

    @Griselle ook jij bedankt voor het bezoek en de reactie.

    @Joop, dat is ook maar beter, bij het woord alleen al verschijnen afzichtelijke beelden in mijn hoofd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s