Kronkel

Een kronkel schrijven in de stijl van Carmiggelt was de opdracht. Ik ben heel trots op mijn derde plek. Oordeel zelf

De Glazenwasser

Met een schuin hoofd keek ik hem na terwijl hij de ladder opklom die langs mijn gevel tot aan de hemel leek te reiken. Bij elke stap leek het grote gevaarte harder te kreunen, alsof het gewicht van de man hem bijna te veel werd. Water klotste over de rand van de grote emmer die, met wat leek op een vleeshaak, aan een leren riem om zijn heupen hing. Bijna boven, haalde hij de haak van zijn riem en hing die aan een sport van de ladder, net onder handbereik Hij graaide een lange wisser uit zijn broekzak, stak hem in de emmer en begon ijverig te wassen xe2x80x9cZeg, hoe is het eigenlijk met Chris, die schoonvader van je?xe2x80x9driep ik naar boven.xe2x80x9dNog steeds druk met de muziek? Ik heb hem sinds de verhuizing niet meer gezienxe2x80x9d

Zijn schoonvader had jarenlang aan de overkant van de straat gewoond. Een allervriendelijkste man met een druk sociaal leven. Hij speelde klarinet in de fanfare, zijn lust en zijn leven. Hij had er zelfs een camper voor gekocht zodat hij, als de band in het land moest optreden, altijd zijn eigen huis bij zich had. Enkele jaren geleden was hij vanwege zijn ongeneeslijke  zieke vrouw naar een appartement elders in de stad verhuist. xe2x80x9cDe trappen hxc3xa8xe2x80x9d had hij verteld xe2x80x9c ze kan haast niet meer naar boven en zoxe2x80x99n bed in de huiskamer dat is toch ook drie keer niksxe2x80x9d Nog geen 6 maanden later was ze dood.

xe2x80x9cSchei uit, hou opxe2x80x9d antwoordde de man op de ladder xe2x80x9cSinds hij verkering heeft is er geen land meer met hem te bezeilen.xe2x80x9d xe2x80x9dHeeft hij verkering?xe2x80x9dvroeg ik verrast xe2x80x9cNou ja verkering, ze is er als hij geld heeft en anders is ze weg, de sloerie.xe2x80x9d Het klonk venijnig xe2x80x9cIk heb laatst nog tegen hem gezegd, ik zei, Chris, waar ben je mee bezig. Je doet meer met haar kleinkinderen dan met je bloedeigen.xe2x80x9dMet een vals piepend geluid haalde hij de trekker over het raamxe2x80x9dDie van ons heb je nog nooit van ze leve meegenomen naar de Efteling en nu ga je met die van haar al voor de tweede keerxe2x80x9d. Hij maakte de emmer los en kwam een paar treden naar beneden. xe2x80x9cWist je dat hij ook met de muziek gestopt isxe2x80x9d? vroeg hij. xe2x80x9cMet de muziek!xe2x80x9c Dat laatste spatte als een enorme zeepbel uit zijn mond xe2x80x9cen de camper heeft hij ook verkocht. xe2x80x9c Met een harde klap zette hij de spons op het raam, vlokken schuim vlogen alle kanten op. xe2x80x9cKon hij met haar naar Benidorm, overwinteren! Nou vraag ik je, de man was nooit verder dan Zuid-Limburg geweest. Ze is verdwenen zo gauw je poen op is, zei ik tegen hem, maar luistert hij? Het gaat mij niet om het geld,xe2x80x9d langzaam maar zeker werd zijn gezicht rood van kwaadheid, terwijl hij aan het laatste raam begonxe2x80x9d maar hij zou toch eerst aan zijn eigen kleinkinderen moeten denken voor hij alles over de balk smijt voor die van een ander? Mijn vrouw is er kapot van. Ze heeft hem al om haar moeders sierraden gevraagd voordat dat takkewijf er mee vandoor gaat.xe2x80x9d Hij stapte van de ladder en met een klap liet hij het hem inzakken.xe2x80x9d Nog steeds 2 joetjes?xe2x80x9d vroeg ik en viste mijn portemonnee uit mijn broekzak.  Een paar euroxe2x80x99s rijker sjouwde hij zijn ladder en emmer naar de overkant van de straat. xe2x80x9cIk moet hem de volgende keer maar weer naar Chris vragenxe2x80x9ddacht ik bij mezelf en keek goedkeurend naar mijn gevel xe2x80x9cmijn ramen zijn nog nooit zo schoon geweestxe2x80x9d

Met dank aan Marina, die hier en daar wat noodzakelijk schrapwerk heeft toegepast

Advertentie

8 gedachten over “Kronkel

 1. Het was een aardig gelijk opgaande strijd. Uiteindelijk heeft de jury volgens mij niet echt hulp gehad van de uitslag van de poll, de laatste keer dat ik keek waren er twee gelijk en eentje xc3xa9xc3xa9n stem achter.Wat ik eigenlijk op zich al een compliment vind voor de kwaliteit van de inzendingen.

 2. Erg leuk verhaal, maar ik heb echter een kanttekening. De prijs is 2 joetjes? En dan is ie een paar euro rijker? Joetjes en euro’s gaan niet samen. Bij joetjes horen guldens.

 3. Bij dit verhaal was ik wel het meest benieuwd naar de afloop. Het nodigde uit om verder te lezen en dat is volgens mij het belangrijkste voor een schrijver.

 4. Hele goeie sfeerbeschrijving niet te langdradig en interessant geschreven met goeie wendingen er in.
  sierraden is wel een spelfoutje.
  En waarom duurt het echt zoo lang voordat deze site laadt?
  Miss teveel text op de homepage of en slechte server. Of te veel media applicaties.
  Dit is het eerste wat ik van jou lees. Maar ik zou echt zeggen doe er iets mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s