Wie schrijft…

BriefjeMen heeft geprobeerd het mij te leren, schoonschrijven. In die jaren gebruikte je een kroontjespen, een inktpot en kleine schriftjes met horizontale strepen om te oefenen. Hele paginaxe2x80x99s schreef je vol. Schuine streep naar boven, streep recht naar beneden, schuin streepje naar boven, puntje op de i. Maar hoe ik ook mijn best deed, het werden nooit keurige rijtjes. Altijd stak er iets over of onder de lijntjes uit. Mijn paginaxe2x80x99s hadden ook altijd vlekken en vegen. Meestal kreeg ik mijn schriftje dan ook terug met de beoordeling xe2x80x9cslordig!!xe2x80x9d dik onderstreept, in rood geschreven. Ging schrijven met vulpen mij later iets beter af, perfectie zat er ook toen niet in.
De brugklas was de tijd van bevrijding. Eindelijk de kans om een eigen stijl te ontwikkelen en weer leek het helemaal nergens op. Klasgenootjes schreven in sierlijke blokletters met bolletjes of zelfs hartjes op de i. Mijn handschrift was houterig, bijna te zielig voor woorden. Letters op papier zonder lijntjes zetten was pas echt vragen om ellende. De regels werden steeds schuiner en dat probeerde ik te compenseren door steeds kleiner te schrijven. Een hersenafwijking, anders kan ik het niet verklarenSinds jaar en dag geef ik dus de pen door aan de man elke keer als er een kaart voor een verjaardag, trouwerij of een geboorte geschreven moet worden. Zijn handschrift is van een ouderwetse schoonheid waar ik alleen van dromen kanHelaas kan hij niet overal aanwezig zijn. Vandaag lagen er weer twee exemplaren klaar op de werkplek. Bij het zien van die blanco paginaxe2x80x99s breekt het zweet mij aan alle kanten uit. Ik wacht net zo lang tot er haast geen plek meer vrij is. Verstopt in de massa vallen mijn hanepoten net iets minder op

NB, bijgevoegd briefje is niet van mijn hand, maar had het wel kunnen zijn.

Advertentie

18 gedachten over “Wie schrijft…

 1. Het wordt van kwaad tot erger, vooral als je er een punt van maakt. Een tip, Marloes. Er is een beroepsgroep, die altijd beroerd schrijft, zo beroerd, dat het niet eens te lezen is, de doktoren. Had jij die studie niet gevolgd? 🙂

 2. een handschriftkundige zou hier best hele interessante eigenschappen uit kunnen halen! 😉
  En misschien niet eens zo ongunstig! Wij schrijven zo weinig, althans ik, dat het vanzelf slordig en gehaast wordt. Dus geen zorgen, het mijne ziet er ook niet uit!

 3. Herkenbaar! Ik schrijf ook zo vreselijk. En heb een enorme bewondering voor mensen die echt een mooi handschrift hebben.

  Volgens mij heeft het gewoon te maken met bepaalde spieren in de vingers en kunnen wij er gewoon niets aan doen.

 4. Als het maar uit je hart komt Marloes, dan is de schoonheid van je handschrift het minst belangrijk.

  Ik heb, net als jij, met een kroontjespen leren schrijven bij de nonnetjes (in Hulsberg) op papier met 3 lijnen.

  De hoofdlijn om op te schrijven en de andere voor de uitstekende letters (naar boven, zoals de lussen van de B en de L, een lijntje eronder voor de aan de onderkant uitstekende letters).

  Maak je er niet druk om meid. teken desnoods hulplijntjes. Het meeste kan met de computer en die schrijft altijd hetzelfde.

  Het heeft ook wel wat vind ik, die verschillende handschriften.

 5. Joh, tegenwoordig kan haast niemand meer fatsoenlijk schrijven. Ik kan het alleen nog maar met vulpennen, met een balpen wordt het niet om aan te zien. Het is de schuld van de computer. 🙂

 6. ow ik herinner me nog mijn eerste 1o op schrijven ! het zinnetje ‘goud en zilver, handen vol’ met een mooie sticker en dan mocht je met de rode pen schrijven !(bij een 9 met de groene hahaha), maar in de loop der jaren… eh… nog nxc3xa8t geen hanepoten, maar eh… lang leve het toetsenbord ! ; )

 7. ‘SmaRtie moet netter leren schrijven’, stond in mijn rapport van de lagere school…Ik schrijf nog iedere dag, maar ik geloof niet dat er iemand is die zich druk maakt om mijn handschrift. 😛

 8. Ik heb ook een abominabel handschrift. Waarschijnlijk mede veroorzaakt door het fanatisme waarmee ik ertoe gebracht werd rechts te schrijven. Op de middelbare school was mijn handschrift dermate onontcijferbaar voor derden dat een leraar heel wat uurtjes heeft opgeofferd om mij blokletters te leren schrijven. Hoewel het iets leesbaarder werd was het verschil niet echt spectaculair en hebben mensen die mijn schrijfsels moeten lezen daar nog steeds geregeld de nodige moeite mee. Ik kan het tegenwoordig wel, als ik me er heel erg op concentreer, maar meestal neem ik die moeite niet: op de automatische piloot doorkrabbelen gaat veel meer ontspannen en aanmerkelijk sneller.

 9. Bij Diverti verkopen we een kleine schrijfmethode voor leraren en anderen die hun leerlingen een leesbaar handschrift willen leren. In vijftien weken een dragelijk handschrift.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s