Koninklijk diner

Tuin1_1Het was imposant. Ik kan nu wel heel nonchalant zeggen dat het me niets deed, maar dan zou ik mezelf in de maling nemen. Het jaarlijkse Introdans uitje bracht ons naar Paleis Het Loo. Een vijftal gidsen stonden klaar bij de ingang en loodsten ons in hoog tempo het gebouw door. Zo dicht bij een deel van onze vaderlandse geschiedenis ben ik nog nooit geweest. Kamer na kamer, trap op en af maakten wij kennis met staatshoofden en hoe het kasteel er in hun tijd uitgezien moet hebben. De met brokaat bedekte muren, de imposante schilderijen, het aarde en zilverwerk en Japans porselein, de bibliotheek en de sobere kapel. Men leefde ook daadwerkelijk in weelde. Aan het einde van de rondleiding werden wij op het bordes aan de achterkant opgewacht met champagne en konden we even genieten van de prachtige tuinen.

Later werd in, wat eens het koetshuis was, een diner geserveerd en was er volop goede wijn. Na de gebruikelijke speeches en het uitdelen van bloemen en doosje met speciale onderscheidingen voor jaren trouwe dienst van enkele medewerkers en vrijwilligers was er nog tijd over om na te tafelen. Vlak voor vertrek, toen ik samen met twee buitenlandse dansers de koetsen stond te bewonderen, hebben twee uitermate vriendelijke heren van de beveiliging ons mee de stallen ingenomen en heb ik voor het eerst (en waarschijnlijk ook het laatst) van mijn leven een van de paarden die de gouden koets trekken mogen aaien. Dichter bij Hare Majesteit zal ik nooit meer komen. Ik ben stiekem toch een beetje koningsgezind lijkt het wel

Advertentie

14 gedachten over “Koninklijk diner

 1. Dat je onder de indruk was, dat kan ik me wel voorstellen. Het is ook heel mooi om te zien. Maar je zet me wel aan het denken, Marloes. De gouden koets en de paarden, die die koets trekken, die staan in de koninklijke stallen in Den Haag, voor zover ik weet. Die koninklijke stallen zijn achter het werkpaleis van de koningin aan het Noordeinde. Als kind ging ik er vaak kijken en ik heb er zelfs tegenover gewerkt. Dus Marloes, los mijn probleem op, als je wilt.

 2. @Vedat, volgens de meneer van e bewaking waren dit echt de paarden die de gouden koets trekken. Mooie gitzwarte Friesen. Misschien brengen zij de zomer wel op het Loo door?

 3. Ik kan me ook zoiets herinneren of ik ben net als jij en geloof graag in sprookjes. Deze man heeft als bewaker misschien genoten van jouw bewonderende gezicht en vertelt hij graag met een tikje fantasie!

 4. Ik zal je nog sterker vertellen: mensen, die ooit gesproken hebben met de koningin en voorheen fel anti-monarchie waren, zijn daarna koningsgezinder dan koningsgezind. Ze heeft een geweldige uitstraling blijkbaar. Zijn die paarden daar dan op vakantie?

 5. @allemaal, waarvoor zouden die Friesen anders gebruiken? Verderop stonden de gewone rijpaarden in boxen.
  @ Plien, deze oer Hollandse miep is niet snel ergens van onder de indruk. Ik denk eerder dat ze die frele Amerikaanse danseres in de gaten hielden,..:)

 6. Het Loo is prachtig. Onhollandse grandeur. Heel anders dan Soestdijk dat – van binnen – een saaie jaren-vijftig truttigheid schijnt te hebben. Althans toen ze er woonden.

 7. Het zal wel, Marloes. Missschien weet die meneer van de bewaking niet beter en is dit allemaal zo opgezet door de beveiliging van het Koninklijk Huis. Weet je, strakjes komen die paarden in Den Haag, want op de derde dinsdag moeten ze de gouden koets trekken. Dan kun je zien of het dezelfde paarden zijn.

 8. Het wordt weer de hoogste tijd voor mij om een bezoek te brengen aan Het Loo, het is alweer te lang geleden dat ik er was.
  De laatste keer was ik er voor de expositie van de kleding van Wilhelmina. Een prachtige tentoonstelling.

 9. De stallen van paleis het Loo worden nog steeds gebruikt door de hofhouding uit Den Haag. De Koningin maakt graag ritten per koets of onder de man (zoals dat heet) door de kroondomeinen. Vaak wordt ze daarbij vergezeld van gasten en haar eigen familie. Een aantal keren per jaar vertrekt het hele spul naar Apeldoorn. Ook paarden die moeten revalideren of jonge paarden worden vaak enige tijd in de stallen van het Loo ondergebracht. Bijzondere paarden of lievelingen van Hare Majesteit mogen er zelfs van hun pensioen genieten! In het binnenpark is het ook mogelijk het paardenkerkhof te bezoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s