Glashelder

xe2x80x9cMoet jij geen carnaval vieren? xe2x80x9c van alle kanten wordt die vraag met grote regelmaat gesteld. Mijn accent laat duidelijk horen waar ik vandaan kom dus zo vreemd is dat eigenlijk niet. Meestal denkt men dat ik een geintje maak als ik antwoord met xe2x80x9d Nee, want dan kom ik niet meer terugxe2x80x9d, maar niets is minder waar. In het begin, nu al bijna 13 jaar geleden, toog ik steevast met de kinderen naar het zuiden om gezamenlijk met vrienden en familie het feest der feesten door te brengen. Hadden de kinderen toen nog veel contact met oud klasgenootjes, in de loop van de jaren nam dat steeds verder af. Arnhem werd hun xe2x80x98thuisxe2x80x99 en hier hadden ze hun vrienden. Familieleden kwamen ook steeds minder vaak zuidwaarts of brachten die dagen in Heerlen door. (Afvalligen!). Om niet meer te hoeven gaan had ik redenen genoeg. De kinderen wilden niet meer mee, we hadden de aanloop naar het feest toe gemist, etc etc. De waarheid ligt veel en veel dieper. Elke keer had ik meer moeite om terug te keren naar huis. Ik mis hier de gezelligheid, de saamhorigheid nog eens te meer. Mensen begroeten omdat je ze kent is nu eenmaal leuker dan begroeten uit beleefdheid.

U begrijpt, wat mij betreft kan onze terugkeer naar de groene heuvelen nog liever vandaag dan morgen plaatsvinden. Al is het alleen om weer als vanouds te kunnen xe2x80x98schunkelenxe2x80x99 en het glas te kunnen heffen met hen die mij zo dicht aan mijn hart liggen.

Advertentie

0 gedachten over “Glashelder

 1. Ach Loes wie weet de kids worden ook al volwassen misschien kunnen jullie op den duur weer daar gaan wonen om de oude dag te slijten? Ik hoop voor je dat je wens een keer uitkomt,en dat het niet alleen verlangen naar blijft.

 2. Je weet het, he? Je wordt weer met open armen ontvangen, want zo is de Limburger ook wel weer. En er is veel veranderd. Dat weet jij ook, maar de basis, de kern, het hart en de ziel zijn hetzelfde gebleven, dus zul je je er meteen weer thuis voelen.

 3. @ Jenni, officieel sjoenkele: arm in arm heen en weer schommelen

  @ Roer, Heerlen daar wil ik nog niet eens begraven worden. Als ik erover nadenk, in Venlo ook niet..:o)

 4. ik ken het gevoel je thuishaven te missen. En Arnhem is nou niet een echte warme stad. Carnaval is een, maar de gemoedelijkheid zit toch echt onder de rivieren!

  wat is het thema van de volgende?
  14 dagen 19 februari?

 5. Ik denk je wel te begrijpen, Loes. Nou woon je trouwens niet in de leukste plaats van Nederland. Arnhem was altijd al wat ongezellig en crimineel. In de Achterhoek kun je nog wel mensen groeten om jouw reden, dus ik zou zeggen; Zak ietsjes af naar het zuiden, want Doetinchem ligt zuidelijker dan Arnhem. 🙂

 6. Ik ben reeds een jaar of 10 weg uit die schunkel regionen, en geen haar op m’n hoofd wat eraan denkt om terug te gaan! Ons ken ons, daar kon ik niet tegen. Wanneer je een ander beroep had dan de meesten, werd je vreemd aangekeken. ‘Ach, die aparte met dat vreemde beroep daar..’

  Met Carnaval denken er zovele dat men elkaar dicht aan het hart ligt. De dag erna geldt echter: uit het oog uit het hart.

 7. Ik kan me goed voorstellen dat je heimwee hebt. realiseer je echter wel dat terugkeren waarschijnlijk ook niet zaligmakend is.

  Terwijl mijn ouders uit het westen komen en ik daar ook geboren ben, ligt mijn jeugd in het zuiden, ik heb me mijn hele jeugd verzet tegen de kleingeestigheid en kneuterigheid van mijn dorp, echter nu mijn kinderen klein zijn en ik gedwongen werd terug te keren naar mijn roots, vind ik het wel lekker gemoedelijk en veel minder agressief bovendien wordt je zelf ouder en iedereen kent je inmiddels wel, dat heeft ook wel weer iets. Ik hoop dat je snel daar heen kunt als je hart er ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s