Italiaanse nacht

2_italiaanse_nacht_toneelgroep_oostpool_xe2x80x9cWeet je wat ik niet kan?
Nee.
Ik kan nergens in geloven.
Dat geloof ik graag, dat jij nergens in kunt geloven. Jij kunt nergens in geloven, omdat je niet hoeft.xe2x80x9d

Een feestavond in een provinciestadje: de socialisten gaan hun Italiaanse Nacht houden – de waard van het etablissement heeft echter tegelijk de rechts-radicalen geboekt voor een xe2x80x98Nationale Dagxe2x80x99. Het conflict is snel geboren. In negen vlijmscherpe, vignet-achtige scxc3xa8nes tekent Horvxc3¡th de menselijke zwaktes en grootheden in simpele, krachtige lijnen. Inclusief broeierige marxisten, luidruchtige fascisten, de van twee walletjes etende horecabaas en een sussende wethouder ertussenin.

Gisteravond heb ik de voorstelling Italiaanse Nacht gezien, die vanavond bij Oostpool in premixc3xa8re gaat. Het stuk van Von Horvxc3¡th toont hoe kwetsbaar democratie is als zij gemakzuchtig en ideexc3xabnloos wordt. Voor mij was het vooral boeiend om te zien hoe de jonge cast van socialisten ineens veranderden in rechts-radicalen zonder aan geloofwaardigheid in te boeten. De dialoog die een van hen met het publiek aan gaat laat zien hoe een mens zijn absurde waarheid aan anderen verkopen kan. Zijn woorden klinken logisch, zijn stem vriendelijk, maar uit zijn ogen straalt de haat.

De muzikale intermezzoxe2x80x99s waren een genot. De samenzang van de groep bezorgde mij  kippenvel en hier en daar zelfs een traan. Ik ben nu eenmaal een emotioneel mens.

Ik zou u allen willen aanraden dit stuk, dat voor het eerst in Nederland te zien is vooral niet over te slaan.

Advertentie

0 gedachten over “Italiaanse nacht

  1. Je hebt wel een neus voor kwaliteit, hoor, als het gaat om het uitkiezen van je werkomgeving. Eerst al de ene juichende recensie na de andere over Introdans. Lees ik nu een paar dagen geleden een enthousiast oordeel in de NRC over een voorstelling van Oostpool. Hoe krijg je het voor mekaar.

  2. @ Gras, is ook echt de moeite waard.

    @ Gerjanne, heb je ook zo genoten?

    @ Rob, de eerste baan hen ik bewust gezocht, de tweede vile mij min of meer in mijn schoot. Ik heb echt het beste uit twee werelden.

    @ vedat, je hebt helemaal gelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s