Fesdaag

SjpetaalkleinEen van de dingen waar je bij mijn moeder op kon rekenen was het cadeau krijgen van de Kirchroadsjer Kalender met Kerst. Een grote kalender die, behalve de dagen van de maand, voorzien van Limburgse wijsheden, naamdagen en reclame van de lokale middenstand, geheel in het dialect wordt uitgevoerd. In 2005 heb ik mijn broers en zussen zoxe2x80x99n kalender laten toekomen in de hoop zo een nieuwe traditie in het leven te roepen. De fotoxe2x80x99s die 2005 sierden waren allemaal aangezichten van Kerkrade zoals ik het in mijn jeugd gekend heb. Een mooiere manier om afscheid te nemen van thuis was er niet.

In december viel de kalender voor 2007 op onze deurmat, dit keer was zus A. de gulle geefster. De oude werd van het toilet afgehaald en omdat ik het niet over mijn hart kon verkrijgen hem achteloos weg te gooien heb ik de oude prenten uitgeknipt voor ik de rest in de doos voor het oud papier liet belanden.

Op de bijgevoegde foto ziet u het ziekenhuis waarin ik geboren ben, zoals ik het gekend heb. Vele verbouwing later heb ik hier mijn eigen kinderen op de wereld gezet en terwijl mijn moeder nog leefde heeft de bezuiniging het voorgoed gesloten. Deze foto en alle anderen heb ik inmiddels ook al naar de beheerder van deze site gestuurd. Paulxe2x80x99s passie voor Kerkrade en voor de Kerkraadse Domaniale mijn in het bijzonder overstijgt zelfs die van mij en daar mag best een beetje aandacht aan geschonken worden.

Overigens, een van de wijsheden slaat op Driekoningen dat morgen wordt gevierd.

Is bis Dreikxc3xb6nnegke jinne winkter, da krient vier xc3xb3ch jinne miexc3xab

Het is maar dat u het weet

Advertentie

0 gedachten over “Fesdaag

  1. Jammer dat het ziekenhuis gesloten is. Wat zou het leuk geweest zijn om daar ooit je kleinkinderen voor het eerst in de armen te sluiten… Staat het gebouw er nog wel? Wellicht door een slimme projectontwikkelaar opgedeeld in stijlvolle appartementen…? ’t is beter dan helemaal niets…

  2. Is bis Dreikxc3xb6nnegke jinne winkter: Dat kan ik nog wel volgen.

    Da krient vier xc3xb3ch jinne miexc3xab: HELP.

    Ik wil het weten. Ik moet het weten. Vertel.

  3. @ Lennard:
    Ja, hallo. Moet een Hollander die al wat jaartjes in Limburg woont, dat jou vertellen? Nou, daar gaat – ie dan: ‘Dan krijgen we er ook geen een meer’. Sorry, Marloes, maar ik kon me niet bedwingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s