Armoede II

Gisteren stond hij er weer. Dit keer lag hij languit op de voorbanken onder zijn dashboard te sleutelen. Motorkap wagenwijd open en aan de bestuurderskant was het raam weg. De scherven lagen grotendeels onder de auto. xe2x80x9cIs ie stuk?xe2x80x9d vroeg ik hem. Hij schoot overeind begon aan een relaas over hoe hij in zijn eigen auto in de gaten gehouden werd. Overal zaten cameraxe2x80x99s en alles wat hij deed werd online uitgezonden. Hij was druk in de weer om ze allemaal te verwijderen, wat dachten ze niet. In zijn ogen was te zien dat hij het contact met de werkelijkheid helemaal kwijt was.
Ik schatte hem midden 20. Gekleed in een sportbroek, schoenen zonder sokken en een t shirt stond hij druk gebarend voor me. xe2x80x9cHeb je het niet koud?xe2x80x9d vroeg ik hem xe2x80x9cen heb je al iets gegeten?xe2x80x9d Koud had hij het niet, er lag nog een trui in de auto, maar die kon hij net verdragen want dan deed zijn huid pijn. Hij liet me zijn onderarmen zien. Diepe krassen bedekten zijn onderarmen samen met een legioen littekens van eerder aangebrachte verwondingen. xe2x80x9cKijkxe2x80x9d zei hij en terwijl hij met een vies doekje over zijn armen wreef, werden zijn littekens nog zichtbaarder. xe2x80x9dZe hebben mijn huid met gif ingesmeerd. Ik ben al naar het ziekenhuis geweest, maar die geloven mij niet.xe2x80x9d

Aan zijn woordenstroom kwam geen einde. Een enkele keer lukte het mij om hem te onderbreken. Thuis mocht hij niet meer komen want hij was na een week weer weggelopen uit de laatste kliniek. Met deze dagen wilde hij zijn ouders ook niet tot last zijn. Nu was hij in zijn waanzin zijn laatste veilige have aan het slopen.

Samen met de man ben ik later teruggegaan. Warme soep, broodjes, fruit en een pak vruchtendrank in een zak. Tegen de avond zouden we hem van een warme maaltijd voorzien, maar toen kreeg de man hem haast niet wakker. Hij had het koud, vreselijk koud.
Wij hebben de politie maar gebeld, gefrustreerd omdat wij niet meer voor hem konden doen. Niet langer een onbekende dakloze, Arno is zijn naam en ik zou dolgraag willen weten hoe het met hem gaat.

Advertentie

0 gedachten over “Armoede II

 1. Zielig zulke mensen he? Denk dat jullie hem een fijne dag hebben bezorgd. En wie weet kom je hem nog wel een keer tegen.
  Fijne 2de kerstdag. Groetjes

 2. bij dit soort verhalen voel ik altijd verdriet en het idee: Voor hetzelfde geld is dit kind van jou! Het randje is vaak zo smal en zo steil!

 3. Wat verschrikkelijk schrijnend. Mooi beschreven natuurlijk maar WAT een verhaal.

  Vedat: misschien heb je gelijk, maar wie kan toezien en niets doen? Wie moet hem dat kleine beetje genegenheid geven? Wat hebben niet gevers dan tot nu toe met deze man bereikt?

 4. Voor hetzelfde kom je zelf in zo een situatie en zou je blij zijn als je een marloes tegenkwam, die jongen was misschien ook heel gewoon, door omstandigheden kan iedereen iets overkomen vergeet dat nooit, Denk nooit mij gebeurt dit niet.Ik hoop dat het goedgaat met die jongen en loes k zou het ook doen hoor!!!!

 5. ik bedoel dat het nou eenmaal zo gaat in deze wereld, dat er maar weinig mensen zijn die voor een ander (onbekende) zorgen. ik vind dit natuurlijk een goede actie van je. niet verkeerd berijpen hoor…!

 6. Ik ben blij dat je hem hebt gevonden Ma Loes 🙂
  Ik snap ook dat hij is weggelopen uit de kliniek.
  Ik heb eerder geschreven over een client die denkt dat hij God is, met een depot in zijn mik is het een kasplantje en zo voelt hij zich ook. Zijn gevoelens zijn zijn gevoelens niet meer. dat is erg genoeg.
  vreselijk dat hij zo paranoide is, voor hem en zijn omgeving.
  Ik ben blij dat je hem de hand hebt gereikt, of hij dat nu kan accepteren of niet !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s