Verschoppeling

Af en toe duik ik eerst nog even de stad in na mijn ochtenddienst. Gericht op mijn doel af, kijken, kopen wegwezen. Ik haat de drukte, het gekrioel, de massa die maar niet doorlopen wil. Vanaf het Willemsplein neem ik de eerste beste bus naar huis. De vorige keer ontmoette ik hem daar voor het eerst. Duidelijk dakloos, psychisch in de war loopt hij van bushalte naar bushalte, iedereen vragend om 50 cent omdat hij dat net te kort komt voor een treinkaartje. Zichzelf af e toe op zijn hoofd slaand loopt hij van passagier naar passagier. Het is beschamend om te zien hoe hij door sommige geschoffeerd wordt. Alsof  hij erger is dan de poep die je van je schoen afschraapt als je de hondendrol net niet wist te ontwijken.

Vooral ouderen, viel mij ook deze keer weer op, schromen niet om hem op een uiterst grove manier af te wijzen. Wat voor een boodschap geven wij zo aan jeugd? Als wij, die het echt zo slecht nog niet hebben, de verschoppelingen van onze maatschappij alleen nog  maar dieper de grond in kunnen schoppen. Wie is hier nou het diepst gezonken?

Het lijkt hem niet te raken. Onverdroten gaat hij door. Van passagier naar passagier, vragen om 50 cent voor een treinkaartje

Advertenties

0 thoughts on “Verschoppeling

 1. dan zeg ik dat ik geen alcohol verkoop aan jongeren, geld geef ik ook niet maar als je honger hebt neem ik je fijn mee naar de snackbar,visboer of wat dan ook.
  Zo loop ik met mijn oude klasgenootje ( van de lagere school) dikwijls over de markt omdat ze weet dat de broodjes van het stoepje zo lekker zijn en er een flinke plak brie op kan 😉
  met een andere dame die mij ook regelmatig weet te spotten loop ik naar “manneke pis”waar ze een inmens grote zak friet koopt en van hun een dubbele kwak mayo op krijgt. Misschien is een pilsje goedkoper hahahaha

  Fijn dat je de medemens zo serieus neemt Loes.Je zou deze persoon maar zijn.

 2. Zo zit er altijd bij de Hoogvliet zaterdags een jongen(man) met de straatkrant, ik groet hem altijd vriendelijk, soms geef ik hem mijn 50 cent van het karretje en een enkele keer meer, maar ik hoef geen krantje, ik wel zo iets van het moet geen gewoonte worden.
  Maar elke keer een glimlach en een goedemorgen is ook al goed.
  Liefs Ineke

 3. Om eerlijk te zijn heb ik altijd het gevoel dat in Nederland gelukkig niemand hoeft te bedelen voor 50 cent of een Euro. Wat niet wegneemt dat je niet onbeschoft hoeft te reageren. Een simpel Nee volstaat.

 4. @ Renxc3xa9 dat gaat niet op voor een hoeveelheid psyciatrische patienten die “uitbehandeld”zijn en in deze maatschappij echt tussen de wal en het schip belanden. Onze hulpverlening komt daar echt schromelijk te kort.

 5. Nou, als voor de tiende keer in een maand de roltrap van het station geblokkeerd wordt door zo’n figuur dan wil ik de beleefdheid die ik de negen keer daarvoor kon opbrengen ook wel eens laten varen.

 6. Dat is de andere kant van de medaille Jan, maar zo’n knul die verder niemand of niets kwaad doet en alleen maar netjes (bedeesd bijna) om 50 cent vraagt die kun je toch op zijn minst ook netjes afwijzen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s