Limburgs dierbaar oord

Hubleufkens

“Gewoonlijk houdt men van zijn streek zó maar, om de natuurlijke reden: omdat het de geboortegrond is “x9d Zo begint de tekst van het boek dat ik zojuist per post toegestuurd kreeg.

Weken geleden kwam ik toevallig de naam Hub Leufkens tegen. Omdat alles met de naam Leufkens mij interesseert zocht ik verder Hij werd geboren op 19 december 1894 in Dxfclken (D) als oudste uit een gezin van veertien kinderen. In 1895 kwam de familie naar Heerlen en exploiteerde onder andere in de Dautzenbergstraat 10 een slagerij.

 

De jonge Leufkens, die een opleiding als onderwijzer volgde, was al in zijn jeugdjaren begonnen met fotograferen. Tussen 1922 en 1926 ontstonden zijn mooiste en bekendste foto’s.
Zijn werkterrein was heel Limburg, maar er zijn ook foto’s uit Amsterdam van hem bekend.

Het door mij gekochte boek bevat prachtige foto’s van Limburg zoals het er in mijn jeugd en ver daarvoor moet hebben uitgezien. Catsop en Pesaken dorpjes waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Oude beroepen en kerkjes, kastelen en boerderijen. Allemaal vastgelegd op zwart wit maar waar de liefde voor het land duidelijk uit naar voren komt.

Mocht u meer willen weten en vooral zien, hier wordt binnenkort het oeuvre van Leufkens in zijn volle omvang gepresenteerd.

 

Advertentie

0 gedachten over “Limburgs dierbaar oord

 1. Ja Limburg is/was prachtig. Ik heb er als Brabants kind gelogeerd. Fietsend heuvel af (en later weer op) door de bloeiende boomgaarden met koeien eronder.
  Maar ik houd ook nog steeds van Brabant. Dat is waar.

 2. Ook ik ben op zoek naar de naam Leufkens Heerlen. In mijn archief zit een foto van Jos Leufkens (digitaal beschikbaar), blijkens de tekst op de achterzijde “Jos Leufkens Heerlen, baas van vader”. Die vader is mijn opa die afkomstig was uit Heythuyzen en tussen 1895 en 1910 op veel plaatsen als slagersleerling/gezel gewerkt heeft; dus o.a. ook in Heerlen. Er was een slagerij Leufkens op de Markt en in de Dautzenbergstraat. Ook heb ik een foto van mijn grootvader bij een nog onbekende slagerij, deie volgens kenners in Limburg of Nordrheinwestfalen gezocht moet worden.
  Ik zoek dus meer informatie.
  Misschien kun je helpen.

  Rob Niessen

 3. Hoi Rob,

  De familie Leufkens had inderdaad een slagerij in de Dautzenbergstraat. De eigenaar was familie van mijn overgrootvader (waarschijnlijk een broer) en ik weet dat het om een hele grote familie gaat. Helaas ontbreken de details. Wat zou je graag willen weten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s